Dat de wet die moet zorgen voor een duidelijker onderscheid tussen werknemers en zelfstandigen tot zeker 2018 de ijskast in gaat, is winst voor ondernemers. Dat stellen de brancheorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en PZO-ZZP in een gezamenlijke reactie.

De fiscus gaat de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) volgend jaar niet handhaven. De wet wordt uitgesteld tot ten minste 2018, liet staatssecretaris van FinanciĆ«n Eric Wiebes vrijdag weten. Hij maakt wel een uitzondering voor de “echte valsspelers”‘, met praktijken die aan fraude grenzen.

“Dit gaat de rust brengen op de arbeidsmarkt die nodig is nu de economie weer aantrekt”‘, aldus de drie ondernemersorganisaties. “Zzp’ers kunnen weer ondernemen. Opdrachtgevers kunnen met een gerust hart zelfstandigen contracteren.” De ondernemerslobby pleitte al langer voor uitstel.

Stichting ZZP Nederland is minder enthousiast: “Dit is geen oplossing, dit is uitstel van een discussie.”‘ Zelfstandige ondernemers hebben hiermee nog steeds niet de eigen rechtspositie die zij behoren te krijgen, aldus de belangenorganisatie. Volgens voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw moet de wet niet worden uitgesteld, maar helemaal worden geschrapt.

FNV is echter blij dat het kabinet heeft besloten de wet overeind te houden en door te gaan met de aanpak van schijnzelfstandigheid. De vakbond zegt er begrip voor te hebben “dat in de handhaving op een aantal plekken pas op de plaats wordt gemaakt”.